Sokan nem is gondolnák, de a sportsérülések nagy része megelőzhető. Legtöbbször azért sérülnek le az emberek sport közben, mert az izmaik túl gyengék, illetve nincs meg az egyensúly az ellentétes izomcsoportok között. Másodsorban a sportot megelőző bemelegítés elmaradása is fokozhatja a sérülés bekövetkezését. Leggyakrabban a sérülések a hobbysportok közben alakulnak ki (például: síelés, foci, kosárlabda, kézilabda, squash, aerobik, stb.). Az esetek nagy részében ezeknél a sportoknál leginkább a térdízület sérül.


A térdsérülések direkt trauma vagy csavarodó mozdulatok hatására következnek be, ahol az egyes alkotórészek sérülhetnek. Ezek lehetnek gyakrabban lágyrész sérülések és ritkábban csontsérülések. A térdízületben leggyakrabban a belső oldalszalag és az elülső keresztszalag sérül. Gyakran a kettő együtt. Ilyenkor a térd duzzadttá, fájdalmassá, instabillá (lötyögőssé) válik. A beteg guggolni, futni, lépcsőn járni nehezen vagy egyáltalán nem tud.


Sérülhetnek a meniszkuszok (porcgyűrűk) is. A leszakadt meniszkusz beékelődhet a csontréteg közé az ízületben, ami heves fájdalommal és a térdízület elakadásával járhat. A sérülés mértékétől függően vagy konzervatív kezelést kap a beteg, vagy ha teljes a szakadás műtét szükséges. Hogy ezeket a sérüléseket elkerüljék, a sportolni vágyóknak tanácsolnám minden sport előtt a bemelegítést. Ezen kívül rendszeres sportolással az izmok tónusban tartását. Síelőknek pedig azt tanácsolnám, hogy már pár héttel az első hó leesése előtt kezdjék el formába hozni az izmaikat. Ha tanácsra van szükségük forduljanak bizalommal hozzám! Az általam bemutatott gyakorlatokkal garantáltan csökkenhet a ficamok, húzódások és törések előfordulása.